Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

Το 1o Λύκειο Λευκάδας σε Διεθνές Συνέδριο μαθητών στην Ιαπωνία με θέμα το Τσουνάμι. Δράσεις, Εντυπώσεις, Συμπεράσματα.


Στις 22 Νοέμβρη 2016, το 1ο  Λύκειο Λευκάδας ταξίδεψε στην μακρινή Ιαπωνία. Το σχολείο αποδέχθηκε την πρόσκληση από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας και συμμετείχε στην διήμερη « Σύνοδο Κορυφής Μαθητών-Λυκείων για την Παγκόσμια Ημέρα για το Τσουνάμι» , ως το μόνο Ελληνικό Σχολείο ανάμεσα σε Λύκεια από 29 χώρες.  Η ομάδα των Κατωπόδη Νικόλαου, Κοψιδά Δάμωνα, Γλένη Ευάγγελου , Ζαβιτσάνου Ελπίδας, Ράπτη Πολυνείκη, Κολλόκα Μιχαήλ , με τη επίβλεψη και την συνοδεία της καθηγήτριας Αγγλικών κ. Θειακού Κατερίνας αποτέλεσαν μέρος μιας μικρότερης ομάδας χωρών (Σιγκαπούρη, Βιετνάμ, Τόγκα, Παπούα, Νέα Γουινέα, Περού) συνολικά 35 μαθητές και 7 καθηγητές.
Στις 24 Νοέμβρη 2016, επισκέφθηκαν το Taikyu High School της περιφέρειας Wakayama  .Οι Ιάπωνες μαθητές με τους καθηγητές τους καλωσόρισαν την ομάδα και όλοι μαζί συμμετείχαν σε ασκήσεις ετοιμότητας για σεισμό, αντιμετώπισης πυρκαγιών, εκκένωση σε ενδεχόμενο τσουνάμι αλλά και πρακτική σε προσομοιωτές σεισμών.
Στις 25 Νοέμβρη, όλες οι αποστολές των χωρών μεσολάβησαν στην πόλη Kuroshio, επαρχιακή πόλη λίγων χιλιάδων κατοίκων της περιφέρειας Kochi, όπου θα διεξαγόταν η σύνοδος κορυφής . Η υποδοχή των απλών κατοίκων ήταν συγκινητική. Πάνω από 250 μαθητές , 40 καθηγητές συνοδοί, διοργανωτές, μεταφραστές, αλλά και πλήθος επίσημων φορέων της χώρας συγκεντρώθηκαν σε ένα τεράστιο συνεδριακό κέντρο. Κατά την έναρξη της Συνόδου στην ολιγόλεπτη παρουσίαση κάθε χώρας, οι μαθητές σύστησαν στους υπόλοιπους μαθητές την Ελλάδα, ως γενέτειρα της Δημοκρατίας και των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και τόνισαν την ιδιαίτερη σχέση της Λευκάδας με τον Λευκάδιο Χέρν.
Στις 26 Νοεμβρίου στον ίδιο χώρο ξεκίνησαν οι παρουσιάσεις των εργασιών των σχολείων. Η εργασία του σχολείου μας, αποτέλεσμα της δουλειάς των μαθητών και της καθηγήτριας τους με τίτλο «Education is the key for disaster preparedness” και με αφετηρία την εμπειρία τους από τον πρόσφατο σεισμό της 17 Νοέμβρη 2015 στην Λευκάδα είχε ως κύριο θέμα την ανάγκη της εκπαίδευσης των νέων στην αντιμετώπιση των σεισμών από πολύ μικρή ηλικία, μέσα από το σχολείο προτείνοντας και τις κατάλληλες δράσεις. Τόσο η παρουσίαση , όσο και η συζήτηση που ακολούθησε μεταξύ των μαθητών, ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη καθώς οι μαθητές συμμετείχαν ενεργά, τονίζοντας ανάμεσα στα άλλα και την ανάγκη οι πλουσιότερες χώρες του πλανήτη να βοηθήσουν υλικά και οικονομικά τις υποανάπτυκτες φτωχές χώρες που υποφέρουν από φυσικές καταστροφές, πρόταση που τράβηξε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον μεταξύ των συνομιλητών. Οι  μαθητές έδωσαν συνεντεύξεις στην Ιαπωνική τηλεόραση και απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τις παρουσιάσεις τους. Στο πλαίσιο  των εκδηλώσεων ένας μαθητής από κάθε σχολείο μαζί με έναν Ιάπωνα μαθητή φύτεψαν από κοινού ένα δέντρο σύμβολο της συνεργασίας και μελλοντικής δέσμευσης για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, αλλά και εκπροσώπησαν για μια ακόμη φορά τη χώρα τους μέσα από τον  πίνακα ζωγραφικής , ένα θαλασσινό τοπίο, που αναρτήθηκε στο συνεδριακό κέντρο. Το 1ο Λύκειο Λευκάδας επισκέφθηκε το Τόκιο όπου ξεναγήθηκε για δυο ημέρες
Γυρίζοντας στην Ελλάδα την αποστολή δέχθηκε  στο σπίτι του ο Πρέσβης Ιάπωνας, ο οποίος θέλησε να μάθει για τις εντυπώσεις τους και τις εμπειρίες που αποκόμισαν, ενώ παρέθεσε γεύμα. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για ακόμη μια φορά τον κ. Πρέσβη και όλο το προσωπικό της Πρεσβείας για την ολόπλευρη υποστήριξη που μας παρείχαν.
Η συμμετοχή σε αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα εκτός από πολύτιμες γνώσεις που τους προσέφερε στο ζήτημα των φυσικών καταστροφών , έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές να γνωρίσουν ένα διαφορετικό πολιτισμό, να διευρύνουν την αντίληψη τους για τον κόσμο αλλά και να δημιουργήσουν σχέσεις φιλίας.






Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

9ος Μαθητικός Διαγωνισμός Φωτογραφίας Νομού Λευκάδας


ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
·         Οι φωτογραφίες πρέπει να είναι εκτυπωμένες σε φωτογραφικό χαρτί.
·         Το αποδεκτό μέγεθος των φωτογραφιών είναι περίπου 20χ30.
·         Η κάθε φωτογραφία καλό είναι να συνοδεύεται και από κάποιο υποστηρικτικό κείμενο:ποίημα, φράση, λεζάντα κτλ, το οποίο θα είναι τυπωμένο σε απλό χαρτί.
·         Η πρωτότυπη φωτογραφία πρέπει να είναι αποκλειστικά έργο του μαθητή .
·         Κάθε διαγωνιζόμενος μπορεί να υποβάλει μέχρι 3 έργα.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ
Γίνονται δεκτές ψηφιακές δημιουργίες και έργα ζωγραφικής, τα  οποία θα εκτεθούν, αλλά δεν θα διαγωνιστούν!
ΛΗΞΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ
Η παράδοση των φωτογραφιών πρέπει να γίνει έως την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Τα έργα θα αξιολογηθούν από πενταμελή  επιτροπή.
Σε όλους τους μαθητές θα απονεμηθούν αναμνηστικά διπλώματα, ενώ στις  3 πρώτες συμμετοχές θα δοθούν αναμνηστικά δώρα.
ΠΡΟΣΟΧΗ
Οι φωτογραφίες δεν επιστρέφονται.


ΤΡΟΠΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
·         Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να αναφέρουν  τα πλήρη στοιχεία τους: Ονοματεπώνυμο, Διεύθυνση, Τηλέφωνο, Σχολείο και Τάξη.
·         Τα έργα θα πρέπει να παραδίδονται ιδιοχείρως ή να ταχυδρομούνται συστημένα στην διεύθυνση:

ΓΙΑ ΤΟΝ 9ο ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
1ο Λύκειο Λευκάδας
ΠΑΛΙΕΣ ΑΛΥΚΕΣ
ΤΚ 31100
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 26450-22416
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Η
συμμετοχή στο διαγωνισμό συνεπάγεται αυτόματα την αποδοχή από μέρους του διαγωνιζόμενου όλων των όρων που προαναφέρθηκαν.
Η μη συμμόρφωση προς τους όρους του διαγωνισμού συνεπάγεται αποκλεισμό του διαγωνιζόμενου.


Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

ενημέρωση

Σας παρακαλώ να το προωθήσετε σ' όλα τα σχολεία
για τους εκπαιδευτικούς Πληροφορικής κλ. ΠΕ19-20.
________________________________________________________
Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε την παρουσίαση (με links)
από την επιμορφωτική συνάντηση των  εκπ/κών Πληροφορικής στη Λευκάδα.
http://users.sch.gr/nickpapag/2016/12/01/sxolikos-symvoulos-pe19-pe20/
 ____________________________________________________
Σχετικά με την εβδομάδα του Κώδικα (5-11 Δεκεμβρίου 2016)
μπορείτε να βρείτε υλικό για δραστηριότητες προγραμματισμού
στον εξαιρετικό ιστότοπο του συνάδελφου Νίκου Παπαγεωργίου
από το Γυμνάσιο Βασιλικής Λευκάδας.
http://users.sch.gr/nickpapag/category/programming/
 
Τέλος, για να δείξετε κώδικα σε μεγαλύτερα παιδιά αξίζει το
http://silentteacher.toxicode.fr/hourofcode
 
(οι ερωτήσεις προσαρμόζονται ανάλογα με τις απαντήσεις των μαθητών,
ώστε να εμπεδοθούν στο μέγιστο βαθμό).
 
Καλή εβδομάδα... με πολύ κώδικα!
  Γεράσιμος Πολυμέρης
Σχολ. Σύμβουλος Πληροφορικής Ιονίων Νήσων

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

Αφιέρωμα για το σχολείο μας από την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Η αναμνηστική φωτογραφία μετά την επιστροφή από το επιμορφωτικό ταξίδι στην Ιαπωνία των αριστούχων του 1ου Λυκείου Λευκάδος στην κατοικία του πρέσβη Ιαπωνίας στην Ελλάδα, κ. Masuo Nishibayashi. Μίλησαν για εντυπώσεις και εμπειρίες και τη θερμή υποδοχή των Ιαπώνων οι (από αριστερά) Μιχαήλ-Αγγελος Κολλόκας, Βαγγέλης Γλένης, Ελένη Μπίστικα, «Κ», Δάμων Κοψιδάς, Πολυνείκης Ράπτης και η συνοδός καθηγήτρια κ. Κατερίνα Θειακού. Ορθιοι πίσω, ο διευθυντής καθηγητής Θανάσης Καρβελάς, ο σύμβουλος κ. Toshio Ida, ο πρέσβης Ιαπωνίας κ. Masuo Nishibayashi, η κ. Μάρθα Δερτιλή Δ.Σ. «Κ», η γραμματέας κ. Μao Shimizu.

Δείτε αναλυτικά το  Αφιέρωμα  που  πραγματοποίησε η εφημερίδα Καθημερινή για το σχολείο μας.

Μαθητές του 1ου Λυκείου Λευκάδας στην Ιαπωνία, στη Διεθνή Σύνοδο Μαθητών για την «Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για το Τσουνάμι»


Μετά από πρωτοβουλία της Ιαπωνίας για καθιέρωση της 5ης Νοέμβριου ως Παγκόσμιας Ημέρας για το Τσουνάμι, πρόταση η οποία υιοθετήθηκε και με τη συναίνεση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας ανέλαβε να φιλοξενήσει τη Σύνοδο Κορυφής Μαθητών Λυκείων για την Παγκόσμια ήμερα για το Τσουνάμι.
Λύκεια από 29 χώρες (3 μόνο από την Ευρώπη) συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας προσκλήθηκαν στο ειδικό αυτό πρόγραμμα από 22 έως 29 Νοέμβριου 2016. Ως εκπρόσωπο της Ελλάδας η Ιαπωνία προσκάλεσε μέσω  της Πρεσβείας της, στη  χώρα μας έναν καθηγητή και έξι μαθητές.
Στις αρχές καλοκαιριού επισκέφθηκε το σχολείο μας, μέσω του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας, η Ειδική Σύμβουλος της Ιαπωνικής Πρεσβείας η κα. Fumiko Yianaghida, και έγιναν οι προκαταρκτικές συζητήσεις.  Οι 6 μαθητές επιλέχθηκαν βάση της συμμετοχής σε Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα που είχαν πραγματοποιήσει με την καθοδήγηση της κας. Θειακού Αικατερίνης με θέμα τον Ιαπωνικό Πολιτισμό, που ήταν και ο λόγος επιλογής του σχολείου μας. Στη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στην πόλη Kurashio, οι συμμετέχοντες θα επικεντρωθούν στην κατανόηση των κινδύνων των φυσικών καταστροφών που προκαλούνται από σεισμούς και τσουνάμι. Η αποστολή του 1ου Λυκείου  θα επισκεφθεί πόλεις της επαρχίας  WAKAYAMA, για να δει από κοντά σχολεία, πανεπιστήμια, μουσεία κ.α.
Μετά από την μετακίνηση στην πόλη Kurashio, όπου είναι το κέντρο του εκπαιδευτικού προγράμματος θα μετακινηθούν στο Τόκυο, όπου θα ξεναγηθούν στην πόλη, στο Μουσείο Επιστήμων και στο εμπορικό κέντρο της. Όλες τις μετακινήσεις που θα γίνουν αεροπορικώς, τη διαμονή και τη διατροφή σε πολυτελή ξενοδοχεία τα καλύπτει  το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας.
Ελπίζουμε ότι αυτό το πρόγραμμα θα προσφέρει πλούσιες και χρήσιμες εμπειρίες στους επτά συμμετέχοντες από το σχολείο μας, το οποίο έτσι και αλλιώς αποτελεί τιμή για το σχολείο, το νησί και τη χώρα μας.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την κα Θειακού Αικατερίνη που εργάσθηκε για την καλή παρουσία του σχολείου μας καθώς τις εκπαιδευτικές και αυτοδιοικητικές αρχές για την βοήθεια που πρόσφεραν στην πραγματοποίηση της συμμετοχής, όπως επίσης το Υπουργείο Παιδείας που έδωσε την τελική έγκριση.