Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

Το 1o Λύκειο Λευκάδας σε Διεθνές Συνέδριο μαθητών στην Ιαπωνία με θέμα το Τσουνάμι. Δράσεις, Εντυπώσεις, Συμπεράσματα.


Στις 22 Νοέμβρη 2016, το 1ο  Λύκειο Λευκάδας ταξίδεψε στην μακρινή Ιαπωνία. Το σχολείο αποδέχθηκε την πρόσκληση από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας και συμμετείχε στην διήμερη « Σύνοδο Κορυφής Μαθητών-Λυκείων για την Παγκόσμια Ημέρα για το Τσουνάμι» , ως το μόνο Ελληνικό Σχολείο ανάμεσα σε Λύκεια από 29 χώρες.  Η ομάδα των Κατωπόδη Νικόλαου, Κοψιδά Δάμωνα, Γλένη Ευάγγελου , Ζαβιτσάνου Ελπίδας, Ράπτη Πολυνείκη, Κολλόκα Μιχαήλ , με τη επίβλεψη και την συνοδεία της καθηγήτριας Αγγλικών κ. Θειακού Κατερίνας αποτέλεσαν μέρος μιας μικρότερης ομάδας χωρών (Σιγκαπούρη, Βιετνάμ, Τόγκα, Παπούα, Νέα Γουινέα, Περού) συνολικά 35 μαθητές και 7 καθηγητές.
Στις 24 Νοέμβρη 2016, επισκέφθηκαν το Taikyu High School της περιφέρειας Wakayama  .Οι Ιάπωνες μαθητές με τους καθηγητές τους καλωσόρισαν την ομάδα και όλοι μαζί συμμετείχαν σε ασκήσεις ετοιμότητας για σεισμό, αντιμετώπισης πυρκαγιών, εκκένωση σε ενδεχόμενο τσουνάμι αλλά και πρακτική σε προσομοιωτές σεισμών.
Στις 25 Νοέμβρη, όλες οι αποστολές των χωρών μεσολάβησαν στην πόλη Kuroshio, επαρχιακή πόλη λίγων χιλιάδων κατοίκων της περιφέρειας Kochi, όπου θα διεξαγόταν η σύνοδος κορυφής . Η υποδοχή των απλών κατοίκων ήταν συγκινητική. Πάνω από 250 μαθητές , 40 καθηγητές συνοδοί, διοργανωτές, μεταφραστές, αλλά και πλήθος επίσημων φορέων της χώρας συγκεντρώθηκαν σε ένα τεράστιο συνεδριακό κέντρο. Κατά την έναρξη της Συνόδου στην ολιγόλεπτη παρουσίαση κάθε χώρας, οι μαθητές σύστησαν στους υπόλοιπους μαθητές την Ελλάδα, ως γενέτειρα της Δημοκρατίας και των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και τόνισαν την ιδιαίτερη σχέση της Λευκάδας με τον Λευκάδιο Χέρν.
Στις 26 Νοεμβρίου στον ίδιο χώρο ξεκίνησαν οι παρουσιάσεις των εργασιών των σχολείων. Η εργασία του σχολείου μας, αποτέλεσμα της δουλειάς των μαθητών και της καθηγήτριας τους με τίτλο «Education is the key for disaster preparedness” και με αφετηρία την εμπειρία τους από τον πρόσφατο σεισμό της 17 Νοέμβρη 2015 στην Λευκάδα είχε ως κύριο θέμα την ανάγκη της εκπαίδευσης των νέων στην αντιμετώπιση των σεισμών από πολύ μικρή ηλικία, μέσα από το σχολείο προτείνοντας και τις κατάλληλες δράσεις. Τόσο η παρουσίαση , όσο και η συζήτηση που ακολούθησε μεταξύ των μαθητών, ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη καθώς οι μαθητές συμμετείχαν ενεργά, τονίζοντας ανάμεσα στα άλλα και την ανάγκη οι πλουσιότερες χώρες του πλανήτη να βοηθήσουν υλικά και οικονομικά τις υποανάπτυκτες φτωχές χώρες που υποφέρουν από φυσικές καταστροφές, πρόταση που τράβηξε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον μεταξύ των συνομιλητών. Οι  μαθητές έδωσαν συνεντεύξεις στην Ιαπωνική τηλεόραση και απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τις παρουσιάσεις τους. Στο πλαίσιο  των εκδηλώσεων ένας μαθητής από κάθε σχολείο μαζί με έναν Ιάπωνα μαθητή φύτεψαν από κοινού ένα δέντρο σύμβολο της συνεργασίας και μελλοντικής δέσμευσης για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, αλλά και εκπροσώπησαν για μια ακόμη φορά τη χώρα τους μέσα από τον  πίνακα ζωγραφικής , ένα θαλασσινό τοπίο, που αναρτήθηκε στο συνεδριακό κέντρο. Το 1ο Λύκειο Λευκάδας επισκέφθηκε το Τόκιο όπου ξεναγήθηκε για δυο ημέρες
Γυρίζοντας στην Ελλάδα την αποστολή δέχθηκε  στο σπίτι του ο Πρέσβης Ιάπωνας, ο οποίος θέλησε να μάθει για τις εντυπώσεις τους και τις εμπειρίες που αποκόμισαν, ενώ παρέθεσε γεύμα. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για ακόμη μια φορά τον κ. Πρέσβη και όλο το προσωπικό της Πρεσβείας για την ολόπλευρη υποστήριξη που μας παρείχαν.
Η συμμετοχή σε αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα εκτός από πολύτιμες γνώσεις που τους προσέφερε στο ζήτημα των φυσικών καταστροφών , έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές να γνωρίσουν ένα διαφορετικό πολιτισμό, να διευρύνουν την αντίληψη τους για τον κόσμο αλλά και να δημιουργήσουν σχέσεις φιλίας.



























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου