Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023

Ήττα που δεν πτοεί !

 Στο «Πλάτωνας Γρηγόρης» έγινε ο αγώνας μεταξύ 1ου Γενικού και 2ου Πειραματικού Λυκείου στις 16/02. Ένα ματς με την απαραίτητη ένταση έστεψε νικητές τους ποδοσφαιριστές του πειραματικού σχολείου.






Η εξέλιξη του αγώνα

Τα σημαντικά έγιναν νωρίς. Σχεδόν ένα λεπτό μετά τη σέντρα, σωστά δόθηκε πέναλτι στο 2ο Λύκειο, το οποίο οδήγησε και στην επίτευξη του πρώτου τέρματος του αγώνα. Στα επόμενα δέκα λεπτά, η ομάδα του ΓΕΛ απείλησε μόνο μία στιγμή, που από αντεπίθεση έφτασε την περιοχή των αντιπάλων και σε μία αμφισβητούμενη φάση, ο αμυντικός του 2ου σταμάτησε με μη επιτρεπτό τρόπο τον επιτιθέμενο του Γενικού, αλλά το σκορ έμεινε ίδιο, αφού ο διαιτητής είχε άλλη άποψη.

Τα αναγνωριστικά λεπτά ανήκαν στο Πειραματικό. Μόνο με αντεπιθέσεις το 1ο προσπάθησε να προωθηθεί. Μία από αυτές, στο 10ο λεπτό οδήγησε σε κόρνερ. Μετά από την εκτέλεση, μία κεφαλιά μέσα σε ένα σύνολο παικτών έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του 2ου Λυκείου.

Τότε φάνηκε νέα κατάσταση στον αγώνα. Παρά την αντίδραση και την αλλαγή που έκανε το Πειραματικό στα πρώτα λεπτά, μέχρι το τέλος του ημιχρόνου υπέφερε. Το 1ο Λύκειο απέκτησε ηρεμία, πήρε τον έλεγχο της κατοχής και κυριάρχησε με οργανωμένες επιθέσεις. Σημαντική στιγμή αποτελεί το γκολ που πέτυχε το Γενικό και σωστά ακυρώθηκε ως offside.

Κάθε προσπάθεια δημιουργίας από την πλευρά του Πειραματικού σταματούσε γρήγορα, με την άμυνα του ΓΕΛ να λειτουργεί υποδειγματικά. Στο 26ο λεπτό έγινε μία επικίνδυνη αντεπίθεση, χωρίς όμως τον κατάλληλο αριθμό ποδοσφαιριστών. Αυτό φανέρωσε και το άγχος, που οι ατέλειωτες επιθέσεις του 1ου δημιούργησαν.

Η εικόνα που άφησε το πρώτο ημίχρονο συνεχίστηκε και στο δεύτερο. Το Γενικό συνέχισε τη δημιουργία ευκαιριών, με την ομάδα του Πειραματικού να περιορίζεται σε αμυντική λειτουργία. Στην πορεία όμως, η κατάσταση εξισορροπήθηκε. Το 2ο Λύκειο με επιθέσεις από τα πλάγια αιφνιδίασε και απέκτησε ελπίδες για νίκη.

Μία φάση στο 55ο λεπτό από αριστερά για το 1ο Λύκειο επανέφερε τη συγκέντρωση της ομάδας. Μέχρι το τέλος του αγώνα μόνο μία ευκαιρία κατάφερε να σταματήσει το κατά τα άλλα δυναμικό παιχνίδι κέντρου (με τραυματισμούς) που παρακολούθησαν οι θεατές. Σε αυτή, στο 68ο λεπτό η άψογη συνεργασία της επίθεσης του ΓΕΛ οδήγησε σε κόρνερ.

Το ματς κρίθηκε στα πέναλτι. Τελικά, η ομάδα του 1ου ηττήθηκε, με σκορ 3-2, και το 2ο πήρε την πρόκριση για την επόμενη φάση.

Σχόλια για την τακτική

Ένας κλοιός στο κέντρο της ομάδας του ΓΕΛ ευθύνεται για τη σεμιναριακή άμυνα του πρώτου ημιχρόνου. Με γρήγορες κινήσεις στα πλάγια ανέκοπτε τις αντίπαλες επιθέσεις. Δύσκολα περνούσαν το κέντρο οι αντίπαλοι. Επίσης, από την πλευρά του Πειραματικού, το τεχνητό offside που θελημένα ή άθελα εφαρμόστηκε βοήθησε, καθώς εκτός από την ακύρωση γκολ, ανάγκασε κάποιες φορές τους παίκτες του 1ου σε οπισθοχώρηση. Στο 35ο λεπτό, όλη η επίθεση του Γενικού ήταν ακάλυπτη.

Αυτοί που ξεχώρισαν

Για δεύτερη φορά, ο Στάθης Λιβιτσάνος πρωταγωνίστησε στην επίθεση, αφού υπήρξε η κύρια ασχολία της άμυνας του 2ου, ενώ η συνεργασία του με τον Λάμπρο Σουλιώτη αποτέλεσε την καλύτερη στιγμή στο δεύτερο μέρος του αγώνα. Ο τελευταίος ξεχώρισε στο δεύτερο ημίχρονο με τις ευκαιρίες που δημιούργησε. Τέλος, πρέπει να γίνει αναφορά στον τερμαατοφύλακα Στέφανο Γράψα που έκανε δύο αποκρούσεις στα πέναλτι και δέχθηκε μόνο ένα γκολ στο παιχνίδι.

Τίποτα δεν τελειώνει

Το ματς υπήρξε απολαυστικό. Μπορεί το αποτέλεσμα να μην ευνοεί το 1ο Λύκειο, όμως δύο πράγματα δεν αφήνουν περιθώρια λύπης. Αρχικά, η συνέχεια που έχει το ταξίδι των ομάδων βόλεϊ και η πολλά υποσχόμενη εμφάνιση μαθητών της Α και Β τάξης, που σημαίνει πως στο μέλλον θα υπάρχει δυνατή ομάδα να εκπροσωπεί το σχολείο.  

Η ενδεκάδα του 1ου Λυκείου: Γράψας, Βλάχος, Πάλμος, Τσουνάκας, Παναγιώτου, Πιλαφάς, Κοντογιάννης, Μήτσουρας, Λιβιτσάνος, Σουλιώτης, Κοντογιώργης

Ευθύμης Κώτσης

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου