Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022

Επίσκεψη στην Έκθεση ζωγραφικής του Θεόδωρου Στάμου

Οι μαθητές/τριες του σχολείου μας επισκέφθηκαν την Τετάρτη 05/10/2022 την Έκθεση ζωγραφικής του Θεόδωρου Στάμου στην αίθουσα Τέχνης Θ. Στάμος.

Ο Θεόδωρος Στάμος (1922-1997), ένας από τους βασικούς εκπροσώπους του αφηρημένου εξπρεσιονισμού στις ΗΠΑ, έζησε στο τέλος της ζωής του στον τόπο καταγωγής του,  τη Λευκάδα, όπου και άφησε την τελευταία πνοή του. Θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες ζωγράφους της διασποράς.

Η επιμελήτρια της έκθεσης Χαρά Σαΐτη, γράφει στο προλογικό της σημείωμα:

Η Λευκάδα του Στάμου

«Μόνο κάποιος που αγάπησε τη Λευκάδα τόσο πολύ, θα μπορούσε να μεταπλάσει  τα ατέρμονα πεδία της σε χρώμα και φως. Ο Στάμος επέστρεψε σε μια Ιθάκη, για να ακουμπήσει την ψυχή του αναπαυμένη από τις μικρότητες αυτού του κόσμου. Ενός κόσμου που τον κυνήγησε σαν θήραμα, που τον αδίκησε και ίσως ακόμα σήμερα τον αδικεί. Αλώβητο έμεινε όμως το έργο του, όσο κι αν ο ζωγράφος  πληγώθηκε από τους καλύτερους φίλους και συναδέλφους του. Η Λευκάδα ήταν το λιμάνι του, το τέλος του ταξιδιού του. Την έζησε βαθιά, όπως μόνο εκείνος ήξερε. Αποκάλυψε το φως της. Ένα φως μαλακό και διηθημένο μέσα από τους υγρούς νοτιάδες και την αλισάχνη του Ιονίου. Εκτυφλωτικό άλλοτε, κι άλλοτε αιθέριο κι άπιαστο. Το πορτοκαλί του ήλιου της όταν δύει πίσω απ’ τα βουνά της, το απέραντο μπλε που την ζώνει ,το λευκό ως υπογράμμιση ζωής, το μαύρο ως υπενθύμιση θανάτου. Παράξενες λωρίδες γης ανάμεσα σε νερά, αφροί που σκάνε στην χρυσή άμμο, αδιάγνωστες σκιές που παντρεύονται φωτεινά μονοπάτια. Κι όλα αυτά- αβίαστα απλώνονται για να χωρέσουν ένα πράγμα: την αγάπη του Στάμου για τη Λευκάδα, τον τόπο του.

Ας ελπίσουμε ένα μόνιμο κατάλυμα για τα βασανισμένα έργα του, εδώ όπου άφησε την τελευταία πνοή του…»


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου