Τρίτη 29 Μαρτίου 2022

Εγκαίνια Έκθεσης και Βράβευση Μαθητών του 12ου Μαθητικού Διαγωνισμού Φωτογραφίας Δήμου Λευκάδας.

 Τρίτη 29 Μαρτίου  2022

Πραγματοποιήθηκαν τα Εγκαίνια και η Βράβευση των μαθητών στην αίθουσα Τέχνης Θ. Στάμος .



Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Προϊστάμενος της Δ/θμιας Εκπ/σης Λευκάδας, ο κ. Πολίτης Ανδρέας,η κ. Θειακού Όλγα (Υπεύθυνη Οικονομικών ΔΔΕ Λευκάδας), η κ. Κατωπόδη Νίκη (Γενική Έφορος του Πνευματικού Κέντρου), η κ. Φίλιππα Ευφροσύνη  (Έφορος αιθουσών τέχνης και μουσείων του Πνευματικού Κέντρου), ο Διευθυντής του σχολείου, καθηγητές και πλήθος μαθητών.  

Οι  μαθητές που βραβεύτηκαν είναι:

1o βραβείο: Πανταζή Πηνελόπη, 2ο Γυμνάσιο Λευκάδας, τάξη Β'

2ο βραβείο: Αρώνη Αγγελική, 1ο  Λύκειο Λευκάδας, τάξη Β'


3ο βραβείο: Βαλλιανάτου Μιργιάνα, 2ο Πειραματικό Λύκειο Λευκάδας, Τάξη Α'


Ειδική Διάκριση: Βαλλιανάτου Μιργιάνα, 2ο Πειραματικό Λύκειο Λευκάδας, Τάξη Α'

«Ειδική Διάκριση για την εξαιρετική προσέγγιση του προσφυγικού ζητήματος. Τίποτα δεν έχει μεγαλύτερη αξία από την αξιοπρέπεια και την ελευθερία των ανθρώπων.»

Σύμφωνα με τα στοιχεία της  Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, υπολογίζεται ότι από το 2014 έως και σήμερα έχουν χάσει την ζωή τους ή/και αγνοούνται πάνω από 23000 άνθρωποι ανάμεσα τους έγκυες, παιδιά και βρέφη στην προσπάθεια τους να διασχίσουν την Μεσόγειο θάλασσα και να βρεθούν σε Ευρωπαϊκό έδαφος.

Ο πόλεμος, η βία, η πείνα, οι βιασμοί, οι παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων, ώθησαν αυτούς τους ανθρώπους με βάρκα την ελπίδα, να τα βάλουν με την φουρτουνιασμένη θάλασσα και στο τέλος να χάσουν την ζωή τους

 Α΄ Έπαινος: Κοσπεντάρη Ζωή-Ανδριάννα, Μουσικό Λύκειο Λευκάδας, τάξη Α'

Β΄ Έπαινος: Βρεττός Ευάγγελος, 1ο Λύκειο Λευκάδας, τάξη Α΄


Γ΄ Έπαινος: Γληγόρης Ιωάννης, 1ο Λύκειο Λευκάδας, τάξη Α΄


Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που προβλημάτισε έντονα τους μαθητές/τριες είναι  η αλόγιστη χρήση των πλαστικών σε σχέση με την θάλασσα.





Αν δεν αλλάξουμε άμεσα τα πράγματα, έως το 2050 θα υπάρχουν περισσότερα πλαστικά στη θάλασσα απ’ ό,τι ψάρια. Πιο συγκεκριμένα, κάθε χρόνο διαρρέουν στους ωκεανούς οκτώ εκατομμύρια τόνοι πλαστικών. Υπολογίζεται μάλιστα ότι μόνο στις ελληνικές θάλασσες καταλήγουν ετησίως 11.500 τόνοι πλαστικών. Κι ό, τι «καταλήγει» στη θάλασσα δεν μένει εκεί αλλά επιστρέφει στον ίδιο μας τον οργανισμό. Τα πλαστικά είναι κυριολεκτικά παντού. Στο έδαφος, τα ποτάμια, τις θάλασσες και κατ’ επέκταση στην τροφική αλυσίδα, με τον καθένα μας να καταναλώνει ακούσια 5 γραμμάρια μικροπλαστικών την εβδομάδα!  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου