Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Τι είναι το ADSL;

-->
Το ADSL είναι ευρυζωνική τεχνολογία σύνδεσης με το διαδίκτυο σχεδιασμένη για χρήση με τις υπάρχουσες (κανονικές ή pstn) τηλεφωνικές γραμμές.


To ADSL, για να το πούμε απλά και παραστατικά, έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει δεδομένα μέσα από τις τηλεφωνικές γραμμές 140 φορές ταχύτερα από τα γρηγορότερα αναλογικά modems που είναι διαθέσιμα σήμερα στην ελληνική αγορά.
Ας δούμε όμως αναλυτικά τί σημαίνει το περίφημο αρκτικόλεξο και γιατί μας αφορά στην καθημερινή αλλά και την επιχειρηματική μας ζωή.
Το ADSL (προέρχεται από τα Asymmetric Digital Subscriber Line) θεωρείται το πρώτο βήμα για την μετάβαση στις ευρυζωνικές (broadband) υπηρεσίες σύνδεσης με το Internet.
Όταν λέμε "ευρυζωνικές υπηρεσίες" εννοούμε: 24ωρη πρόσβαση, υψηλή ταχύτητα και ενοποίηση παροχής υπηρεσιών φωνής-εικόνας-δεδομένων σε μια σύνδεση.
Το ADSL παρέχει αδιάλειπτη πρόσβαση σε ταχύτητες έως και 18 φορές μεγαλύτερες σε σύγκριση με μια απλή PSTN 56Κ dial-up σύνδεση (ή 10 φορές μεγαλύτερες σε σχέση με μια ISDN 128K dial-up) με σταθερό μηνιαίο κόστος, ανεξάρτητα από το χρόνο παραμονής/χρήσης του Διαδικτύου.

ΚΑΛΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ. ΓΙΑΤΙ ΟΜΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΔΥΟ ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ;

Οι δύο ταχύτητες υπάρχουν διότι όταν λέμε "Ασύμμετρη Ψηφιακή Γραμμή Συνδρομητών" εννοούμε μια ψηφιακή γραμμή όπου οι ταχύτητες που υπάρχουν για την «παραλαβή» (download) και «αποστολή» (upload) δεδομένων από και προς έναν υπολογιστή διαφέρουν.
Έτσι, η διαθέσιμη για downloading ταχύτητα είναι μεγαλύτερη, γεγονός που διευκολύνει στις πιο δημοφιλείς δραστηριότητες στο Ιnternet, όπως η συμμετοχή σε Online games & το κατέβασμα αρχείων multimedia (μουσική, video κλπ.) κλπ.
Επειδή η σύνδεση ADSL προσφέρει αδιάλειπτη πρόσβαση στο Internet (online 24x7x365), η τηλεφωνική γραμμή που χρησιμοποιείται για υπηρεσίες φωνής (τηλεφωνικές κλήσεις) παραμένει διαθέσιμη.
Επιλέγοντας ADSL, μια ήδη υπάρχουσα απλή τηλεφωνική σύνδεση μετατρέπεται σε υψηλής ταχύτητας ψηφιακή γραμμή, ικανή να παρέχει την ευρυζωνική υπηρεσία.
Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει ανάγκη εγκατάστασης νέας γραμμής ή αλλαγής του τηλεφωνικού αριθμού κλήσης, εξοικονομώντας έτσι, χρήματα και χρόνο.
Έτσι η πιο κοινότοπη συμβουλή που δίνεται είναι να διατηρεί ο συνδρομητής απλή (αναλογική ή pstn) γραμμή για να γλιτώνει αρκετά ευρώ από το πάγιο και να τα πληρώνει στην ADSL. Σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να πληρώνει το αυξημένο πάγιο της ISDN συν το πάγιο της ADSL.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου