Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Αφιέρωμα στους Κατσιμιχαίους



Από εδώ μπορείτε να ακούσετε ένα από τα αγαπημένα τραγούδια Μη γυρίσεις

Παιδιά αξιωματικού , γεννημένα στην Αθήνα με ελάχιστη διαφορά ώρας μεταξύ τους ( δίδυμοι ), εν έτει 1952 . Ο πατέρας από τη Θήβα. "Έχουμε ακούσει πολλά κλέφτικα σε γλέντια και τραπέζια. Εξάδελφος Μιχαήλ Πελόνης : τραγουδιστής του Γιώργου Κόρου , νυν φούρναρης. Μας έπαιρνε μαζί του στα πανηγύρια όταν πηγαίναμε εκεί.
Περνούν όλα τα χρόνια του σχολείου στο Μπραχάμι , με εξαίρεση τα τρία τελευταία χρόνια του δημοτικού που μια μετάθεση του πατέρα τούς ταξιδεύει στη Λευκωσία , στην Κύπρο.
1970 Μπαίνουν στην Πάντειο με τις ίδιες ακριβώς (98) μονάδες! "Ερωτικό κάλεσμα". Το πρώτο τραγούδι που γράφει ο Χάρης πριν τελειώσει το λύκειο - ήταν μια μελοποίηση στίχων του Μενέλαου Λουντέμη " Ήμασταν 18 - 20 χρόνων όταν κάτι ξέσπασε μέσα μας . Έγραψε ο Χάρης πέντε - έξι τραγούδια , εγώ αλλά πέντε κλπ. Είχαμε το γνώθι σ'αυτόν ότι είναι πρωτόλεια και τα ... πετάξαμε" , λέει ο Πάνος . Είναι η εποχή που οι δυο τους , μαζί με τον Νίκο Ζιώγαλα , φτιάχνουν ένα συγκρότημα με δυο κιθάρες και κρουστά το οποίο ειδικεύεται στα φωνητικά που απαιτούνται από παραδοσιακά πολυφωνικά τραγούδια , δεν παίζει όμως ποτέ ζωντανά.
1975 Η πρώτη ηχογράφηση για τον Χάρη είναι ένα μικρό δισκάκι με το συγκρότημα Αγάπανθος. Φεύγουν στο Βερολίνο . Ο Χάρης μένει εκεί σχεδόν δέκα χρόνια και σπουδάζει Γερμανική Φιλολογία. Ο Πάνος , έπειτα από ενάμιση χρόνο, πηγαίνει στη Γαλλία . Δυο χρόνια μεταπτυχιακά.
1976 Η πρώτη κρούση σε δισκογραφική εταιρία , με τα "Ζεστά Ποτά" ολοκληρωμένα , εκτός από δύο κομμάτια . "Μαζί με τον Νίκο Αντύπα , τον ντράμερ και σήμερα σύνθετη , πήγαμε στον Αχιλλέα Θεοφίλου και του δώσαμε να ακούσει τα "Ζεστά Ποτά" , θυμάται ο Χάρης και συνεχίζει : "Σε μια στιγμή μας λέει , "Συγγνώμη αλλά έχει έρθει η Δήμητρα Γαλάνη από Αμερική και πρέπει να την δω για λίγο". Φεύγει και δεν ... ξαναγύρισε . Μισή ώρα αργότερα μου λέει ο Νίκος " Πάμε , δεν θα ξανάρθει" .
Ο Πάνος συμμετέχει στην παράσταση των "Αχαρνών" του Διονύση Σαββόπουλου , στην Πλάκα .
1977 Ο Πάνος πηγαίνει με τα ίδια τραγούδια στην τότε Columbia. Η εταιρία επισήμως δεν ενδιαφέρεται . Μόνον ένας κατώτερος υπάλληλος , ονόματι ... Μάνος Ξυδούς , του λέει : "¶μα ήτανε στο χέρι μου , θα τα 'βγαζα δίσκο αύριο το πρωί!"
1979 Ο Πάνος παίζει με τους Socrates στο "Κύτταρο" και συμμετέχει στο συγκρότημα Σπυριδούλα με τον Παύλο Σιδηρόπουλο. Ενδιαμέσως , αλλά και αργότερα , παίζουν στο Δυτικό Βερολίνο ελληνική μουσική (λαϊκά, Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Σαββόπουλο...) σε pubs και μπουάτ , "Εκεί προπονηθήκαμε πολύ στα ρεμπέτικα και με τον Δημήτρη Ζμπέκο , των Ζιγκ Ζαγκ (τώρα) , κάναμε το συγκρότημα "Τρίλοτζι". "Πες ποιος ήτανε ο αρχικός μπουζουξής αγόρι μου..." (προκαλεί ο Χάρης) και , ενώ ο Πάνος τον δείχνει , εκείνος μας φέρνει το "έπιπλο" συνεχίζοντας: "Δέκα χρόνια έβγαζα μεροκαματάκι με αυτό στο Βερολίνο. Ούτε έχει σκεβρώσει , ούτε τίποτα . Μεταχειρισμένο το είχα πάρει , από τον Πειραιά , από τον Ζοζέφ. Παίζει κάτι ταξίμια ..." Για του λόγου το αληθές ξεκινά το "Σαν βγαίνει ο Χότζας στο τζαμί " Ο Πάνος : " Το τραγούδι μου παίζει τώρα. Από ρε μινόρε πάρτο ... Πάω σε κάτι μαγαζιά στη Θεσσαλονίκη όταν ανεβαίνουμε να παίξουμε εκεί , γνωρίζω κάποιους από τις ορχήστρες , μου παίζουν τον Χότζα , τον τραγουδάω και γίνεται χάος".
1982 Τελειώνοντας τον στρατό , ο Πάνος κάνει αίτηση για ... υπάλληλος του Υπουργείου Οικονομικών : "Έχοντας τρία πτυχία - έστω - και ξέροντας ότι δεν ήθελα να διοριστώ, έκανα ωστόσο την αίτηση γιατί ήθελα να δω ...
1983 Κυκλοφόρησε ένα παιδικό βιβλίο που έγραψαν με τίτλο "Η Αγέλαστη Πολιτεία και οι καλικάντζαροι" το οποίο είχαν επίσης μελοποιήσει και έμελλε να κυκλοφορήσει δώδεκα χρόνια αργότερα σαν ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά.
1985 Κυκλοφόρησε ο δίσκος " Ζεστά Ποτά " σε παραγωγή Μανόλη Ρασούλη που συνάντησε αμέσως μεγάλη αποδοχή από το κοινό.
1986 Συνεργάζονται με τον Γιώργο Νταλάρα σε συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.
1987 Το καλοκαίρι οργώνουν την Ελλάδα δίνοντας συναυλίες με μεγάλη επιτυχία και συγχρόνως κυκλοφορεί ο δεύτερος προσωπικός τους δίσκος με τον τίτλο "Όταν σου λέω πορτοκάλι να βγαίνεις"
1989 Κυκλοφορεί το άλμπουμ "Απρίλη ψεύτη!".
1992 Σεπτέμβριος και κυκλοφορεί ένας ακόμη δίσκος με τίτλο "Η μοναξιά του σχοινοβάτη" Ένας δίσκος που επιβεβαιώνει την επιτυχημένη πορεία και την ωριμότητα των δύο δημιουργών.
1993 Τον Ιούνιο συμμετέχουν και στις δυο συναυλίες του Bob Dylan στον Λυκαβηττό.
1994 Δεκέμβριος και ο νέος δίσκος των αδελφών Κατσιμίχα κυκλοφορεί. Ένα ολοκληρωμένο άλμπουμ με τίτλο " Της αγάπης μαχαιριά". Τα τραγούδια "Του έρωτα", "Παλιά καλοκαίρια" , "Το δωμάτιο" , είναι βασισμένα στα ομώνυμα ποιήματα της Λένας Παππά . Το τραγούδι "Αμοργιανό μου πέραμα" είναι παραδοσιακό και σε αυτό συμμετέχει φιλικά η χορωδία των εκπαιδευτηρίων Γιάννη Τσιαμούλη από το Περιστέρι. Το τραγούδι "Έτσι τρελαίνεσαι" είναι του Θύμιου Παπαδόπουλου. Φιλική συμμετοχή στο τραγούδι " Η τσατσάρα" η Αρλέτα και ο Λάκης Παπαδόπουλος.
1995 "Η Αγέλαστη Πολιτεία και οι Καλικάντζαροι" . Μουσικό παραμύθι . Κυκλοφόρησε τα Χριστούγεννα το μελοποιημένο παραμύθι που έγραψαν ο Χάρης και ο Πάνος και αγαπήθηκε αμέσως από μικρούς και μεγάλους .

2001 Ο τελευταίος κοινός δίσκος τους "Τα μελοποιημένα ποιήματα 1985 - 2000" αναμένεται να κυκλοφορήσει το φθινόπωρο. Το "αντίο" θα το πουν με μια μικρή περιοδεία , "Ο Χάρης & ο Πάνος αποχαιρετούν τους φίλους τους" , απ ΄ την Μακεδονία ως την Κύπρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου